OBANTEATERN  c/o Barnens scen
Falsterbogatan 17, 214 36 Malmö
Tel 040-30 65 70  Mobil 0730-47 92 49
E-post: info@obanteatern.se

Recensioner

RECENSION [2006-11-24]

Det var det fräckaste med Obanteatern

Föreställning: Det var det fräckaste av Werner Holzwarth
Medverkande: Tomas Fingal, Magnus Ödéhn, Henrik Andersson
Scen: Obanteatern, gästspel på Teater tre
Ort: Stockholm

RECENSION/BARNTEATER. "Sitter ni bra?" "Ser ni bra?" "LUKTAR ni bra?". Jo, även den sista publikfrågan känns faktiskt motiverad när Obanteatern spelar upp historien om mullvaden som ville veta vem som bajsat på hans huvud. Lyckligtvis stannar naturalismen vid ljud och bild.

Werner Holzwarths bilderbok om mullvaden som en morgon tittar upp ur sin håla och får en bajskorv i huvudet gör succé hos de flesta barn i pottåldern. Bilderna är obetalbara, men själva storyn i boken håller knappt för en teaterföreställning. Där går mullvaden bara runt till olika djur, frågar om de gjort det där han har på huvudet och får svar genom konkret bevisföring. Det vill säga - han jämför bajset. 

Skånebaserade Obanteatern har klokt nog placerat mullvadens jakt på den skyldige i ett showmaskineri som drar bajshumorn till sin spets. "Bajsandet i sig rymmer ju mycket rytmik" skriver teatergruppen i förhandsinformationen, och utifrån denna visdom har man skapat en svängig ljudbild av djurens naturbehov. Tomas Fingals mullvad i grå mjukisdräkt går runt med en brun kringla på huvudet och möter Magnus Ödéhns och Henrik Anderssons halvknasiga men naturnära djurtolkningar. Grisen är förstås värst, han har visst ätit både saxar och lim och efter dennes högljudda gasanfall är man tacksam över att luktteater inte är på modet. Inte bara barnen tjuter av skratt. Det roligaste som finns är när stora leker har ju till och med Alfons Åberg sagt, och här skojar tre vuxna karlar dessutom om något nästan förbjudet. Och dom ser ut att ha riktigt kul. Som vuxen roas man dessutom gott av Magnus Ödéhns fjolliga showhäst i paljettklänning, en finurlig skumgummikreation till kossa och två sprättigt snurriga flugor - själva bajsexperterna i sammanhanget. En skitkul show helt enkelt.

Cecilia Djurberg

nummer.se